Conturi trezorerie Split TVA

In contextul în care sistemul plății defalcate a TVA va putea fi aplicat de la 1 octombrie 2017 de către firmele doritoare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a creat, pe site-ul propriu, posibilitatea contribuabililor de a-și afla atât propriul cont IBAN de TVA, cât și conturile partenerilor de afaceri. Fiecare firmă înregistrată în scopuri de TVA va avea cel puțin un cont special pentru încasarea și plata taxei, deschis de Trezoreria statului în mod gratuit și pentru care nu vor fi percepute comisioane.

Așa cum scrie și în Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, firmele plătitoare de TVA vor putea afla atât contul propriu de TVA, cât și pe cel al furnizorilor, de pe site-ul ANAF.
În acest sens, instituția a creat o secțiune dedicată contului IBAN de TVA, ce poate fi accesată aici: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/

Astfel, codul de TVA va putea fi identificat ușor, prin introducerea codului de identificare fiscală al contribuabilului și al unui cod de verificare generat automat de sistem.

Vă reamintim că sistemul split TVA va fi aplicat obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, de către toate firmele plătitoare de TVA. Totuși, acestea sunt încurajate, prin acordarea unor facilități fiscale, să implementeze sistemul și mai devreme, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017.

Totodată, conturile de TVA deschise la Trezorerie vor trebui acceptate de firmele înregistrate în scopuri de TVA, așa cum am explicat aici. Practic, fiecare firmă plătitoare de TVA va avea cel puțin un cont de TVA - cel deschis automat la Trezorerie (strict pentru operațiuni cu lei), însă se vor putea deschide conturi și la bănci (pentru operațiuni cu valută sau tot pentru operațiuni cu lei).

Split TVA : un alt calvar fiscal este pe cale sa inceapa?

 

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.